Ga naar de hoofdinhoud

Ik denk dat ik te maken heb met fraude. Wat moet ik doen?

Het is voor ons belangrijk dat je veilig op het platform kunt werken. Daarom modereren wij de voorstellen, voordat we ze je toesturen. 

Hoe werkt de moderatie op Malt?

Allereerst moet je weten dat elke opdrachtgever niet meer dan 10 mensen tegelijk kan benaderen.

Voor deze maximaal 10 gecontacteerde personen hebben wij een 'rules engine' dat automatisch bepaalde zaken controleert (verboden woorden, bepaalde e-maildomeinnamen) en de verzending van deze berichten blokkeert. 

Als de berichten toch worden verzonden omdat ze door de automatische moderatie zijn gekomen, kan Malt ook achteraf in deze specifieke gevallen gebruikers blokkeren: niet-serieuze berichten, beledigingen, geschillen, door freelancers gemelde spam. 

Wij willen freelancers echter zoveel mogelijk kans geven om te reageren, dus wij modereren niet alle berichten. Dus als een potentiële opdrachtgever door het filter van verboden woorden of domeinnamen komt, dan worden de berichten doorgestuurd naar de freelancers.

Wij vertrouwen erop dat onze freelance community ons waarschuwt en helpt om de gebruikers te modereren. Je moet dan ook zeer voorzichtig zijn als een nieuwe gebruiker je benadert. 

Hoe weet ik of ik met een nieuwe gebruiker te maken heb?

In je inbox heeft je aan de rechterkant van het scherm toegang tot de informatie van de opdrachtgever: 

  • De grootte van het bedrijf 
  • De betaalmethode en de betalingstermijn
  • maar vooral het aantal opdrachten dat al op Malt is uitgevoerd 
Indien de opdrachtgever nog nooit een opdracht heeft laten uitvoeren via het platform, zal dit weergegeven worden als 'Geen enkele opdracht' en zal er rechtstreeks in het gesprek een bericht getoond worden.

Blijf dus alert en aarzel niet om de opdrachtgever bij ons te rapporteren als je twijfels hebt.

Hoe geef ik een verdachte opdrachtgever aan?

Je hebt twee mogelijkheden om de opdrachtgever waarmee je in gesprek bent te rapporteren:

  • Vanuit het gesprek zelf: onder het bericht dat u informeert dat deze opdrachtgever nog nooit een opdracht via Malt heeft verstrekt, bevindt zich een knop 'Deze opdrachtgever rapporteren' 
  • Boven het gesprek en het informatievak aan de rechterkant, heb je ook toegang tot deze zelfde knop om de opdrachtgever te rapporteren.
Het enige wat je hoeft te doen, is ons laten weten waarom je deze persoon rapporteert. Wees zo specifiek mogelijk, zodat we het betreffende account kunnen onderzoeken.

Zodra de melding is goedgekeurd, wordt deze doorgestuurd naar onze speciale teams die het profiel zullen controleren en de nodige maatregelen zullen nemen in geval van bewezen fraude. 

Wat voor stappen worden er ondernomen in het geval van fraude?

Als blijkt dat het inderdaad om fraude gaat, zal het opdrachtgeveraccount van Malt worden verwijderd. Je zult dan de woorden 'account verwijderd' zien in je gesprek met deze opdrachtgever.

Vervolgens zal een informatieve e-mail worden gestuurd naar alle freelancers die door deze frauduleuze klant zijn benaderd om hen te waarschuwen.

Het beste is natuurlijk om tijdens de gehele opdracht gebruik te maken van Malt. Vanaf het opstellen van de offerte tot aan de betaling van de opdracht. 

Wat zijn de meest voorkomende gevallen van fraude?

Wat momenteel het meest voorkomt op het platform en tegelijkertijd het meest riskant is, is het volgende: de opdrachtgever vraagt om de zaken buiten het platform om te regelen, schrijft vervolgens een cheque uit of maakt geld over (door de bankgegevens van de freelancer op te vragen) nog voordat de opdracht is begonnen. Daarna deelt hij/zij de freelancer mee dat het betaalde bedrag hoger is dan de offerte en vraagt hem/haar om het verschil terug te betalen.

De freelancer maakt dus geld over naar de klant, de cheque is niet gedekt, het geld wordt van de rekening van de freelancer gehaald en de freelancer blijft achter met een schadepost van het door hem/haar overgemaakte bedrag.