Hoe kies ik de juiste categorie?

Bij het aanmaken van je freelance profiel op Malt, moet je minstens 1 categorie en 1 vakgebied in die categorie voor jezelf kiezen. Maar je hebt de mogelijkheid om in 2 verschillende categorieën te worden opgenomen en in verschillende vakgebieden binnen deze categorieën.

Algemeen of gespecialiseerd profiel?

Het is sterk af te raden om jezelf in meerdere categorieën en/of verschillende beroepen te registreren die niets met elkaar te maken hebben. Je profiel loopt het risico te worden gezien als 'manusje-van-alles' zonder specialisme. Opdrachtgevers zullen de voorkeur geven aan andere profielen die duidelijker gepositioneerd zijn op één of twee duidelijke expertisegebieden, vooral als er een vrij natuurlijk verband tussen bestaat. 

Kortom, je profileren als specialist (1 of 2 categorieën en 1 of 2 sterke expertisegebieden) is vaak doeltreffender dan je profileren als generalist (je profileren in alle beroepen waarvan je kennis hebt/die je kan uitoefenen). Als generalist kan je algemene zichtbaarheid toenemen, maar dit zal ten koste gaan van de waargenomen kwaliteit - en dus van de voorstellen voor opdrachten, vooral als die opdrachten niet aan elkaar gekoppeld zijn.

Hoofdcategorie en vaardigheden

Welke categorie je ook kiest, de eerste categorie en het eerste beroep dat je selecteert, bepaalt je hoofdcategorie en -beroep. 

Ze moeten overeenstemmen met je belangrijkste positionering op Malt, de positionering die je het meest in de verf wilt zetten, en moeten dus overeenstemmen met de titel die je aan je profiel geeft. 

Naast deze positionering per categorie en beroep kun je op je profiel in je vaardigheden en beschrijving ook andere vaardigheden belichten, waardoor je zichtbaar wordt voor andere behoeften of bijzondere specialismen die een belangrijke ingang voor de zoekopdracht kunnen vormen.

Gerelateerd artikel