Ga naar de hoofdinhoud

Hoe wordt de vertrouwelijkheid van projecten beschermd?

Je kunt de vertrouwelijkheid van het project beschermen door een vertrouwelijkheidsovereenkomst (een NDA) te ondertekenen via het freelanceplatform. Door de Malt Algemene Voorwaarden te ondertekenen, hebben freelancers zich er al toe verbonden de vertrouwelijkheid van al hun uitwisselingen op het platform te respecteren.

IX - Verplichtingen 9.6 " De Freelancer verbindt zich ertoe strikte vertrouwelijkheid te betrachten in de uitwisselingen die hij heeft gehad met Klanten/Projectleiders en in de informatie die aan hem is doorgegeven of waarvan hij kennis krijgt tijdens een update. in contact via de Site (met of geen aanleiding gegeven tot een missie). Het is gebruikers verboden om uitwisselingen of fragmenten van gesprekken die afkomstig zijn van het berichtensysteem van de site met anderen of op sociale netwerken te delen.

Al deze informatie is terug te vinden op deze website van het Ministerie van Economische Zaken, een voorbeeld van een vertrouwelijkheidsovereenkomst is hier te raadplegen .

Hoe wordt het auteursrechtprobleem afgehandeld?

Om een exclusiviteitscontract of een overdracht van auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten op te stellen, vraag je de freelancer om dit in zijn/haar wettelijke kennisgevingen te specificeren (onderaan de offerte, maar je kunt ook een contract met een derde partij opstellen).

De tekst van een rechtenoverdracht wordt strikt geïnterpreteerd; alles wat niet uitdrukkelijk is overgedragen, blijft eigendom van de freelancer.

Meestal wordt dit besproken tijdens de onderhandelingen met de freelancer.

In de meeste gevallen draagt de freelancer de rechten op de creatie ervan op redelijke wijze over. De vergoeding van de auteur moet evenredig zijn aan de winst uit de verkoop of exploitatie van het bedrijf. Het moet eerlijk en rechtvaardig zijn.

Naargelang de omvang van de onderneming of de omvang van het project raden wij aan om de overdracht niet naast de dienst in rekening te brengen, maar om de freelancer dit in zijn dagtarief te laten integreren.

Overdracht van auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten

Een overdracht van rechten moet absoluut het exploitatiegebied van de overgedragen rechten definiëren door de volgende punten te specificeren:

  1. Het toepassingsgebied : het contract moet de toegestane exploitatiewijze(n) vermelden (representatie als een foto wordt tentoongesteld, reproductie als deze wordt afgedrukt).

  2. De bestemming : Het gebruik dat van het werk zal worden gemaakt (bijvoorbeeld een poster op A3-formaat in 500 exemplaren).

  3. De locatie: Specificeer tot welke landen de overdracht van rechten beperkt is (bijvoorbeeld voor alle landen, als het om wereldwijde exploitatie gaat).

  4. Duur : De duur van de overdracht kan aangepast worden, zonder de duur van het bestaan van de rechten op het werk te overschrijden.

Voorbeelden

Voorbeeld 1 : Overdracht van vertegenwoordigings- en reproductierechten met betrekking tot deze dienst voor alle landen in de exclusieve context van het gebruik en de exploitatie van de XXX-site door de klant en voor de gehele duur van het bestaan van de rechten.

Voorbeeld 2 : Overdracht van het recht om het ontwerp te reproduceren op het grondgebied van de Europese Unie binnen de limiet van 100.000 exemplaren of een periode van één jaar.

Alle informatie over een meer algemene gids voor klantenrelaties is terug te vinden op deze website van het Ministerie van Economische Zaken, evenals een voorbeeld van een vertrouwelijkheidsovereenkomst.